5 december 2021

Personal trainer opleidingen voor een afwisselende carrière

Als jij mensen wilt helpen gezonder en fitter te worden, dan zijn er voldoende personal trainer opleidingen die je daarvoor kunt volgen. Het is niet verplicht om een diploma te halen en iedereen kan zich in principe bij de Kamer van Koophandel aanmelden als personal trainer. Het is echter wel verstandig om een opleiding te volgen, want daarmee kun je mensen beter helpen, krijg je gemakkelijker werk en doe je meer kennis op. Personal trainer opleidingen zijn er op verscheidene niveaus en met een groot aantal verschillende onderwerpen. Hier lees je verder over je mogelijkheden en hoe je een goede basis kunt vormen om te beginnen als personal trainer of om jezelf verder te ontwikkelen.

De basis van alle personal trainer opleidingen

Er zijn twee basisdiploma’s die je helpen om te beginnen als personal trainer bij een sportschool of voor jezelf. Deze worden gegeven op MBO niveau. Met de cursus Fitness Trainer A leer je over onderwerpen zoals anatomie, blessure preventie, trainings- en voedingsleer en biomechanica. Deze cursus volg je op met Fitness Trainer B, waarin hier verder op in wordt gegaan. Verder leer je meer over lesgeven en over het opbouwen van een goed trainingsprogramma. Ook krijg je lessen over mindset veranderingen, over hoe je energiebehoeftes berekent en over doping. Er is zowel aandacht voor theorie als voor praktijk. Met deze twee personal trainer opleidingen mag je één op één gaan coachen en,omdat er ook een stage aan verbonden is, heb je al ervaring voordat je begint.

HBO opleidingen

Er zijn ook personal trainer opleidingen die je op HBO niveau kunt volgen. Allereerst is een HBO diploma in een relevant onderwerp, zoals voedingsleer en sport natuurlijk al een groot voordeel, maar je kunt daar ook verder in gaan. Zo is er bijvoorbeeld de Personal Trainer Medical opleiding waarmee je leert hoe je mensen moet begeleiden met gezondheidsproblemen of blessures. Kies je voor een Voeding en Lifestyle pakket, dan leer je meer over gezond eten en gedragsverandering. Dit gebruik je als ondersteuning van het trainingsplan en voor een specialistischere en succesvollere begeleiding van je cliënten.

Specialisaties

Veel personal trainers die alle personal trainer opleidingen gevolgd hebben en al een aantal jaren ervaring hebben in hun vakgebied, ontwikkelen een specialisme. Dat is vaak een interesse die ze tijdens hun jaren hebben ontwikkeld en die ze nog verder willen ontwikkelen. Je kunt je bijvoorbeeld richten op het trainen van ouderen, van jonge talenten of mensen die revalideren. Ook is het mogelijk om je dienstenpakket uit te breiden door meer te leren over voeding, mindset en over intoleranties voor voedingsstoffen. Hormonen bij vrouwen zijn vaak ook een belangrijke reden voor problemen met gewichtsverlies en daar kun jij dan met voedingsadvies bij helpen.

Kies je eigen carrière

Nadat je de basis personal trainer opleidingen gevolgd hebt, kies je je eigen carrièrepad. Jij bepaalt hoe je mensen wilt helpen en krijgt de mogelijkheid een baan uit te voeren waar je echt voldoening uit haalt. Met deze personal trainer opleidingen biedt je je cliënten de beste steun mogelijk.